zondag 22 april 2018
Home arrow Active Agenda
Active Agenda
Vorige maand Vorige dag Volgende dag Volgende maand
vorig jaar vorige maand per jaar per maand per week vandaag Zoeken Kies een maand volgende maand volgend jaar
Wandelen Arendonk
zondag, 11. juni 2017, 08:00 - 17:00   Hits : 208
 

AC goes international: 
Grensoverschrijdende wandeling zondag 11 juni (vaderkesdag) 
 

Deze wandeling gaat door de natuurgebieden het Goorken in Arendonk (BE) en de Reuselse Moeren (NL). In 2016 riep Toerisme Provincie Antwerpen het Natuurwandelpad uit tot op één na mooiste wandeling van de provincie (nadat in 2014 al een eerste prijs was toegekend aan een andere Arendonkse wandelroute). In de Reuselse Moeren vinden we één van de zeer weinig resterende Hoogveengebieden van Nederland. De verbinding tussen deze twee natuurgebieden is het schilderachtige kanaal Dessel-Schoten.
 
We vertrekken vanuit Arnold’s tuin om 13.00 stipt. Binnen enkele minuten staan we in de natuur met de vennen, moerassen en heidegebieden waar de Kempen bekend om staat. We combineren de Arendonkse Natuurwandeling en een route door de Reuselse Moeren zodat we een tocht van ruim 15 kilometer kunnen wandelen. We volgen hoofdzakelijk onverharde wegen en bospaden. Na ruim twee-derde van de wandeling is er gelegenheid om neer te strijken in ‘’Het Paradijs’’ voor een drankje of een snack.
 
De Wamp, een bijriviertje van de Kleine Nete, stroomt dwars door het reservaat. In het hart van de Moeren bedekt een geurig gagelstruweel delen van het open water wat een waar lustoord is voor (broed)vogels. Vanuit de uitkijktoren en vogelkijkhut kunnen we wellicht de mooie kuifeend of anders de slobeend aanschouwen, en ook worden er regelmatig watterrallen en roerdompen gespot. Het hele jaar door lopen er Gallowayrunderen en paarden rond.
In dit gebied rukt het (door ons zo geliefde) pijpestrootje steeds verder op ten koste van de uitgesproken veen- en moerasplanten omdat door de vaartloop veel water wordt afgevoerd. Door het afschrapen van de vruchtbare bovenlaag, het terugdringen van de berken en het verhogen van het waterpeil probeert men juist de moerassen te handhaven. 
 
We zijn vanaf 11.30 welkom bij Arnold voor een taske koffie of thee. Parkeren doe je best wat verderop in de straat, bijv aan het politiekantoor van Arendonk. Let op, de Hovestraat is een 1-richtingsweg en nr 14-A vind je achter nummer 20.
KORT SAMENGEVAT :
vanaf 11.30 u is iedereen welkom bij Arnold thuis ,om 13.00 u vertrekken we stipt !!
Vragen?
Wens je nog meer info te krijgen - stuur gerust een mailtje naar  Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken .
Adres:                                    Hovestraat 14-A, Arendonk
Telefoon Koen:           0496 - 213 516
Telefoon Arnold:         014 – 717 662 (gastheer vd dag )

 Koen Ulenaers
AV Wandelen