donderdag 19 april 2018
Home arrow InterActive arrow Active Agenda
Active Agenda
Vorige maand Vorige dag Volgende dag Volgende maand
vorig jaar vorige maand per jaar per maand per week vandaag Zoeken Kies een maand volgende maand volgend jaar
Wandelen vochtig Haspengouw
zondag, 10. januari 2016   Hits : 511
 

Nieuwsbrief Wandelen Januari 2016


Vooreerst wil ik jullie namens AC-wandelen de beste wensen al doorgeven voor het nieuwe jaar 2016.
ZONDAG 10 JANUARI gaan we dan ook van start met onze eerste wandeling van het nieuwe jaar.
We gaan wandelen in Vochtig Haspengouw. (15 km)
 
Het heuvelland van Vochtig Haspengouw ligt in het overgangsgebied van laag naar midden België. De zandlagen liggen er op waterdichte kleilagen zodat er vele bronnen gevormd worden. De boomgaarden kleuren de streek: bloesems in het voorjaar
en vruchten op het einde van de zomer. Ook enkele van de meest noordelijk gelegen wijngaarden van Europa bevinden zich in de streek.
Het gebied tussen Gors, Zammelen en Jesseren is een groene schatkamer van natuur. Natte natuur met poelen en orchideeënweiden wisselen met prachtige hellingbossen en fruitgaarden. De wandeling loopt langs verschillende
natuurgebieden. In het natuurgebied Herkwinning, in de vallei van de Mombeek, is de das de belangrijkste bewoner. Zelden zal je dit schuw dier overdag ontmoeten. In het gehucht Zammelen heerst absolute rust en het natuurgebied van Zammelen
heeft de Mombeek zich diep in het leeplateau ingesneden en kronkelt op natuurlijke wijze door het landschap.
We lopen ook door het natuurgebied Sint-Annavallei over lijn 23. Deze spoorlijn werd in 1879 geopend om voor de afvoer van appelen en peren te zorgen. Na de tweede wereldoorlog, met de opkomst van het vrachtvervoer, werd de lijn gesloten en al meer dan dertig jaar is de spoorlijn ontmanteld. Tegenwoordig doet de lijn dienst als fietspad, maar op deze wandeling loop je nog over een onverhard stukje van de lijn.
Vele veldwegen op deze wandeling liggen er dikwijls zeer modderig en glibberig bij. In de natuurgebieden volg je enkele plankenweggetjes, kom je enkele trappen tegen en moet je door voetgangerssluizen. Een keer moet je een begroeid talud afdalen, steil naar beneden en zonder pad.
 
Samenkomen in JESSEREN, aan de kerk (Jesserenstraat ) Parking is achter de kerk.
12.30 samenkomen om vervolgens 13.00 stipt te vertrekken 
Vergeet uw pick-nick niet mee te nemen .
 
LOPENDE AGENDA : 
 
Vrijdag 15 januari 20.00 zolderzaal Het Roze Huis: ronde tafelgesprekken samen met onze nieuwjaarsdrink 
 
Medewandelaars die zich geroepen voelen om ergens in de loop van het jaar een wandeling te organiseren mogen zich steeds tot mij richten of meedelen op onze nieuwjaarsdrink.
 
Geniet van een spetterend uiteinde en een geweldig nieuw sportief jaar, hopelijk kunnen we elkaar de hand schudden op komende wandeling!
 
Koen
AV Wandelen
GSM 0496213516