zondag 22 april 2018
Home arrow Regelgeving
Historiek
Een groepje homo en hetero vrienden en vriendinnen gingen reeds enkele jaren wekelijks zwemmen in de ‘Wezenberg’ en daarna gezamenlijk uit eten. Toen tijdens de zomer van 1994 het zwembad gedurende drie maanden dicht ging, werd naar een alternatief gezocht. Peggy, de zus van één van hen die elders reeds aerobics gaf, werd bereid gevonden in de inderhaast gevonden sportzaal van ‘den Beerschot’ elke week een les te komen geven. Omdat toen elke week een zaal diende gehuurd te worden, werden anderen aangezocht mee te komen sporten om uit kosten te geraken. Het succes van deze eerste aerobics sessies maakte dat na de heropening van het zwembad men besliste hiermee verder te doen. Teneinde via het stad aan een vaste sportzaal te geraken, diende een Antwerpse vzw opgericht. Joost B en Jurgen DV namen het voortouw, geruggesteund door Eli VDE en Astrid R. Na heel wat gepalaber over de naam van deze vzw werd uiteindelijk de knoop door Joost doorgehakt en werd ‘Active Company’ geboren. De eerste statuten verschenen op 11 januari 1995 in het Belgische staatsblad. Artikel 2 vermeldde "De vereniging stelt zich tot doel elke actie te bevorderen ter ontwikkeling van de lichamelijke en geestelijke vorming."

Peggy werd wegens zwangerschap vervangen door de immer geroemde Kristel en de klassieke aerobics maakte plaats voor meer ritmische oefeningen. Mede door de noeste promotiecampagnes van Joost en Jurgen in het homomilieu bleek deze activiteit heel wat mensen te boeien en aldoende groeide Active Company gestaag. Omwille van deze bijval besliste het bestuur in september van dat jaar een zomerweekend te organiseren in Perk. De dertig toenmalige deelnemers maakte hiervan een bijzonder geslaagd en memorabel evenement. De meeste onder hen zijn trouwens nog steeds trouwe leden…

Kort hierna werd een tweede aerobics activiteit opgestart met Peggy. Teneinde de twee activiteiten te onderscheiden, werd de dinsdag activiteit ‘conditiegym’ genoemd en deze van donderdag herdoopt in ‘high impact’. Dat najaar werd bovendien nog een cursus ‘trance dance’ georganiseerd. Tony J. vervoegde het bestuur.

Tijdens het voorjaar van 1996 vond naast de twee klassiekers een tweede ‘trance dance’ cursus plaats en werd ook een skireis naar Italië georganiseerd. Tevens nam Active Company toen ook voor de eerste maal deel aan een toernooi: in Parijs werden door AC medailles behaald door Steven VD en Peter C op loopnummers, onze toenmalige zwemmers vielen buiten de prijzen. Een volgend toernooi in Berlijn kende een spijtige voorval. Tony en twee vrienden waren betrokken in een bijzonder ernstig ongeval tijdens de heenreis.

1996 was tevens het jaar van belangrijke organisatorische wijzigingen : Jurgen DV volgde Joost B op als voorzitter, de werking werd geformaliseerd met nieuwe statuten die op 14 november in het staatsblad verschenen en Luc VH, Jan DW en Tom K werden tijdens een eerste algemene ledenvergadering verkozen als bijkomende bestuursleden naast Jurgen, Eli en Tony.

Deze nieuwe wind bracht tevens een nieuwe activiteit mee : volleybal dat op 2 september 1996 startte. Bruno B nam de trainingen voor zijn rekening wat later dat jaar reeds resulteerde in de deelname van de AC volleybal ploeg aan internationale tornooien.

Er was weliswaar ook nog steeds een zwemactiviteit, doch deze was vrijblijvend en werd niet formeel georganiseerd.

In 1997 bleef AC verder groeien. Tijdens het tweede zomerweekend in Perk werd reeds het 100ste lid gevierd. Later dat jaar volgde Jan Jurgen op als voorzitter en werd Eddy F als nieuw bestuurslid gekozen. Gedurende diezelfde algemene ledenvergadering werd een lans gebroken om lesbiennes te betrekken bij Active Company.

Er werden dat jaar tevens wat uitstappen naar het theater geprogrammeerd (Torch Song Trilogy, The Sound of Music, De Tovenaar van Oz, De Blonde Aardbei) met wisselend succes.

Na een mini volleybal tornooi met diner in maart werd in oktober 1997 het eerste echte Active Company Volleybal tornooi georganiseerd met een diner alsook een fuif in samenwerking met The Bronx in zaal Surplus.

Ondanks heel wat organisatorische problemen werd het zwemmen in februari 1998 nieuw leven ingeblazen onder impuls van Eddy. Een eigen zwembaan en trainer William maakten van het zwemmen eindelijk een officiële AC activiteit. Sindsdien is Active Company als eerste holebi organisatie aangesloten bij de Vlaamse Zwemliga. Dit gaf onze Brusselse collega's (van BGS) de mogelijkheid om zich bij de gelijkaardige Waalse zwemliga aan te sluiten.

Eddy stak datzelfde jaar tevens met Sabine VDB de eerste Active Brain Quiz in mekaar, terwijl Tom de eerste AC fietstocht voor zijn rekening nam. Het zomerfeest te Perk was aan zijn derde editie toe.

Op 30 maart werd tevens een fuif georganiseerd in samenwerking met Red&Blue. Voor de eerste keer weerklonk een ‘Bamba’ in deze geroemde Antwerpse disco.

Tijdens tornooien was vooral het volleybal team actief. Dankzij een eerste plaats in de Benelux Volleybal competitie promoveerde AC van niveau C naar B. Ook tijdens de Gay Games die zomer in Amsterdam, een evenement om nooit te vergeten, was AC vertegenwoordigd met twee volleybal teams. Het tweede Active volleybal tornooi werd dat jaar gecombineerd met het eerste Diner Spectacle in disco Red&Blue.

Gedurende de algemene ledenvergadering in september werden Aline DM en Rudi L als nieuwe bestuursleden verkozen. Onder impuls van Aline startte diezelfde winter nog voetbal als een wekelijkse activiteit. Aldus waren voortaan ook de dames goed vertegenwoordigd.

Rudi zorgde ervoor dat vanaf februari 1999 badminton op de affiche van Active Company kwam. Dit bleek een groot succes en werd vrij vlug de snelst groeiende AC activiteit. Later dat jaar werd met toedoen van Jan een koor opgericht.

Naast de kwis, de fietstocht, de jubileum versie van het zomerweekend en de combinatie van volleybal toernooi met diner spectacle, was er de eerste versie van een badminton toernooi met de allereerste fuif van Active Company in zaal Jacob. Een tweede fuif volgde in oktober ‘99.

Naast volleyballers zag men dat jaar ook badmintonners, zwemmers en voetbalsters van Active Company op verschillende internationale tornooien naar medailles dingen.

De sponsoring en promotiecampagnes gedragen door Aline en Rudi hadden resultaat : de kaap van 200 leden werd overschreden.

Active Company kon deze succesvolle evolutie slechts realiseren door zich te houden aan steeds hetzelfde basisprincipe : het verzamelen van een aantal mensen rond een wekelijkse actief gebeuren… Het is deze zelfde weg die Active Company in de verdere toekomst zal blijven bewandelen…
Laatst bijgewerkt op ( donderdag 16 juli 2009 )
 
< Vorige   Volgende >